יום רביעי, 28 במרץ 2012

סוף עונת התפוזים

או: עוגת תפוזים בסיר פלא



עוגת תפוזים



תפוז הוא אחד הפירות הכי ישראלים שיש. אני לא חושבת שאפשר לחשוב על חורף ישראלי מבלי קישור אסוציאטיבי לתפוזים. יש משהו בריח שלהם, בצבע, בטעם, שישר מזכיר חורף ישראלי במיטבו. בתור מעריצה נלהבת של כל פירות ההדר (ושל חורף בכלל), אני מאוד אוהבת תפוזים, במיוחד כאשר משלבים אותם באפייה. משהו בחמיצות המתוקה שלהם משתלב מצויין בבישול ובאפייה בפרט. וכן, אני יודעת שחמוץ מתוק זה אקסימורון אבל אין דרך טובה יותר לתאר את טעמם של תפוזים.

השילוב האהוב עליי ביותר של תפוז הוא בשוקולד מריר בעל אחוז גבוה של מוצקי קקאו. כמובן בעדיפות לשוקולד של לינדט, זה עם התפוז והשקדים. מי שמכיר את השוקולד הזה יודע שמדובר בשוקולד משובח ביותר אבל יקר בטירוף (חבילה של 100 גרם שוקולד יכולה להגיע למחיר של 20 שקלים). טעם השוקולד הזה עושה חסד גדול גם לשוקולד וגם לתפוז ובכל פעם כשאני קונה אותו, אני מחסלת את כל החבילה תוך כמה דקות בבולמוס אכילה די מביך. מזל שמדובר בתענוג יקר שאני מרשה לעצמי רק לעיתים רחוקות.



עוגת תפוזים


במקום השני ברשימת טעמי התפוז האהובים עליי נמצאת העוגה הזאת- עוגה בחושה, פשוטה, אוורירית ומתפוררת, שמשלבת באופן נפלא טעמים עדינים של תפוז. המתכון המקורי הגיע מדודה שלי והיא אופה את העוגה הזאת בכל חג או מפגש משפחתי מאז שהייתי ילדה. אני שיפרתי מעט את המתכון הקלאסי והחלפתי את השמן הצמחי בשמן זית וכן המרתי חצי מכמות הסוכר בדבש. אומנם הרשתי לעצמי לשדרג מעט את רשימת המרכיבים, אבל לא הייתי מסוגלת לשנות את הצורה הקלאסית שזכורה לי מילדות ומיד מתקשרת אצלי עם עוגת תפוזים. לכן אני אופה את העוגה הזאת בסיר פלא, ממש כמו דודה שלי. את הסיר הזה רכשתי במיוחד עבור העוגה הזאת והוא משמש אותי רק לאפייה שלה ולא לשום דבר אחר.

אז שנייה לפני בוא האביב ולפני שהתפוזים חוזרים למנוחת הקיץ שלהם, תעשו לעצמכם טובה ותאפו את העוגה הזאת. היא תמלא את כל הבית בריחות משכרים של תפוזים ותגרום לכם לרצות להתכרבל תחת השמיכה עם פרוסת עוגה וכוס תה חם. הייתי מוסיפה גם ספר/סרט טוב ומובטחת לכם הנאת סוף חורף מושלמת...






עוגת תפוזים
מתאימה לסיר פלא או לתבנית עגולה בקוטר 24


חומרים:
5 ביצים מופרדות לחלמונים וחלבונים
150 גרם סוכר (3/4 כוס)
150 גרם דבש (3/4 כוס)
100 מ"ל שמן זית עדין (1/2 כוס)
3/4 כוס מיץ תפוזים (כ- 3-4 תפוזים קטנים)
קליפה מגורדת מ- 3 תפוזים
350 גרם קמח (2.5 כוסות)
שקית אבקת אפייה


אופן ההכנה:
בקערת המיקסר מקציפים את החלבונים והסוכר עד לקבלת קצף חלש (מה שנקרא גבעות רכות). את קצף הביצים מעבירים לקערה נפרדת. בקערת המיקסר (אין צורך לשטוף אותה) מקציפים את החלמונים, הדבש, מיץ התפוזים, שמן הזית וקליפות התפוזים. מנפים לתוך הקערה את הקמח ואבקת האפייה ומערבבים רק עד לקבלת תערובת אחידה ללא גושים. שימו לב כי עיבוד יתר של הקמח יפגע במרקם העוגה. לתוך תערובת הקמח מקפלים בעדינות את קצף החלבונים (מומלץ לקפל בכל פעם חצי מהקצף על מנת להקל על מלאכת הקיפול). גם כאן חשוב להקפיד שלא לעבד את התערובת יתר על המידה ולקפל בתנועות עדינות רק עד לקבלת בלילה אחידה. את הבלילה מעבירים לסיר פלא משומן היטב ואופים בתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 170 מעלות. לאחר כ- 45 דקות בודקים את העוגה באמצעות קיסם- אם מתקבלים על הקיסם פירורים לחים, העוגה מוכנה. אם הקיסם עדיין רטוב, אופים כ- 10 דקות נוספות.
לאחר האפייה הופכים את העוגה על רשת על מנת שתצטנן. ניתן לחתוך את העוגה לאחר כ- 10 דקות של צינון.
הכי טעים לאכול חמים אבל העוגה נשמרת היטב בקופסא אטומה מספר ימים בטמפרטורת החדר.



עוגת תפוזים




 המלצה קטנה לפני סיום- אנחנו אמנם נמצאים בסוף עונת התפוזים אבל זו גם שיא עונת הפריחה ומזג האויר פשוט מושלם כדי להנות ממנה. בשבת האחרונה אני והחצי ארזנו את ארוחת הצהריים בשיא הספונטניות ונסענו לעשות פיקניק ביער אמציה שבאזור חבל לכיש. אתם לא מבינים כמה יופי מסתתר במרחק של רבע שעה נסיעה מהעיר. לאוכל הכי פשוט של שבת בצהריים יש טעם הרבה יותר טוב כאשר אוכלים אותו בתוך כל היופי הזה...






2 תגובות:

  1. פוסט מקסים! העוגה נראית מאאאד טעימה!
    חג שמח ::))
    (ושאלה: את חושבת שאני יכולה לחתוך את הכמויות בחצי ולעשות באינגליש קייק קטנה?)

    השבמחק
    תשובות
    1. נראה לי שאין בעיה להכין חצי כמות בתבנית אינגליש קייק (למרות שמעולם לא ניסיתי). הייתי מציעה לחצות את כל המרכיבים בחצי אבל להשתמש ב-3 ביצים ולא ב- 2.5
      חג שמח

      מחק